
COVID-19 Question and Answer Session
for Long-Term Care and Congregate Residential Settings

October 29th, 2021
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Housekeeping

• All attendees in listen-only mode

• Submit questions via Q&A pod to All Panelists

• Slides and recording will be made available later
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Agenda

• Upcoming Webinars
• Weekly LTC Reporting Review
• IDPH Holiday Guidance
• Last Week’s Questions and Answers
• Open Q & A

Slides and recording will be made available after the session. 3



IDPH webinars

Slides and recordings will be made available after the sessions.

Upcoming Friday Brief Updates and Open Q&A
1:00 pm - 2:00 pm

Friday, November 5th https://illinois.webex.com/illinois/onstage/g.php?MTID=e17a6575b8ed965585
31336dcccd90cb2

Friday, November 19th https://illinois.webex.com/illinois/onstage/g.php?MTID=ece5da24751a13f1e0
d8d6e40a8362857

Previously recordedwebinars can be viewed on the IDPH Portal 
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https://illinois.webex.com/illinois/onstage/g.php?MTID=e17a6575b8ed96558531336dcccd90cb2
https://illinois.webex.com/illinois/onstage/g.php?MTID=ece5da24751a13f1e0d8d6e40a8362857
https://dph.partner.illinois.gov/communities/communicabledisease/CDAZ/Pages/COVID%2019%20CD%20Section%20Recorded%20Webinars.aspx


Weekly LTC reporting requirements for 
aggregate testing and vaccination data

LTC facility type Reporting Location
CMS-certified National Healthcare Safety Network (NHSN)

Non-CMS-certified, IDPH 
licensed*

https://app.smartsheet.com/b/form/fa2d7abfb10
2490b9d2622a2ba490744
(New)

*Emergency rules to be issued. See next slide for facility types.

https://app.smartsheet.com/b/form/fa2d7abfb102490b9d2622a2ba490744


Which 
facilities are 
required to 
report?

TITLE 77: PUBLIC HEALTH
CHAPTER I: DEPARTMENT OF PUBLIC HEALTH
SUBCHAPTER c: LONG-TERM CARE FACILITIES

• PART 295 ASSISTED LIVING AND SHARED HOUSING 
ESTABLISHMENT CODE

• PART 300 SKILLED NURSING AND INTERMEDIATE CARE 
FACILITIES CODE

• PART 330 SHELTERED CARE FACILITIES CODE

• PART 340 ILLINOIS VETERANS' HOMES CODE

• PART 350 INTERMEDIATE CARE FOR THE 
DEVELOPMENTALLY DISABLED FACILITIES CODE

• PART 370 COMMUNITY LIVING FACILITIES CODE

• PART 380 SPECIALIZED MENTAL HEALTH 
REHABILITATION FACILITIES CODE

• PART 390 MEDICALLY COMPLEX FOR THE 
DEVELOPMENTALLY DISABLED FACILITIES CODE

http://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/077/07700295sections.html
http://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/077/07700300sections.html
http://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/077/07700330sections.html
http://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/077/07700340sections.html
http://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/077/07700350sections.html
http://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/077/07700370sections.html
http://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/077/07700380sections.html
http://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/077/07700390sections.html


What if my facility has multiple types of care?

LTC facility type Facility A Type Reporting Location
CMS-certified SNF side NHSN

Non-CMS-
certified, IDPH 
licensed*

AL side https://app.smartsheet.com/b/form/fa2d7
abfb102490b9d2622a2ba490744
(New)

Example: Facility A has skilled nursing (SNF) and assisted living (AL)

*If reporting testing and vaccination data to NHSN, don’t need to double report to smartsheet.

https://app.smartsheet.com/b/form/fa2d7abfb102490b9d2622a2ba490744


Section 1: 
Facility 

Information



Facility 
Name Drop-

down

- Can use drop down or start typing name into the box, then select facility.
- Format is “Facility Name – City – Facility type (if needed)”
- E.g., Facility A has multiple types of care. If all the licensed types of care share the same facility name, the assisted 

living side will have “AL” at the end” and all other LTC types (e.g., sheltered care, ICF/DD, etc) will have “LTC”



Facility 
Name 

Changed

- Select Facility Name = “OTHER”
- New question appears --> Select “Facility Name Changed”
- Fill out “Previous Facility Name” and “New Facility Name”



Facility 
Name 

Not Listed*

- Select Facility Name = “OTHER”
- New question appears --> Select “Facility Name Not Listed”
- Fill out “Facility Name Not Listed”

*Note: This would most likely be for new facilities. If your old facility name is 
in the drop-down, please select ‘Facility Name Changed’



Section 2: 
Vaccinations



Section 2: 
Vaccinations

Data Issues

Enter # who have 
received booster/ 

additional dose.

Ensure # 
vaccinated or 

received booster is 
less than Total # 
Residents/Staff

50
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Section 3: 
Testing



COVID-19 Integrated County View

https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/#county-view

https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/#county-view


Please double check answers before submitting!

• We will be using facility 
license number and name to 
ensure reporting

• Make sure email address is 
entered correctly so you can 
receive a copy



Long-term Care Updates
Clipartbest.com



HOLIDAY MEALS

Pam the CraftyGirl



Holiday Meals-Options to Consider & Requirements

1. Consider holding several shifts of meals or have breakfast, lunch, dinner options where families 
could join their loved ones

2. Hold separate meals for vaccinated and unvaccinated (if possible)
3. Tables must be at least 6 feet apart. Consider meals in rooms or apartments to ease congestion in 

dining hall
4. Ensure visitors are screened for signs/symptoms and temperatures taken before entry to the facility
5. No co-mingling of residents and families with other residents and families regardless of vaccination 

status
6. Masks must be worn to and from the dining hall. Masks must be worn unless ACTIVELY eating or 

drinking regardless of vaccination status
7. Provide alcohol-based hand rub at the entrance to the dining hall and ensure hand hygiene is done 

upon entry to the room
8. Disinfect surfaces thoroughly between meals 



Holiday Meals
Eating a meal with the resident would be similar to a “visit”
Abide by visitation requirements—wearing masks, physically distancing based upon vaccination status, 

screening, hand hygiene 
Separate the table from other residents (not to co-mingle)
Residents with confirmed and suspected COVID-19 or those in quarantine should not be participating in 

communal dining (dine in room only)—follow visitation guidance for specifics

Leaving the building and enjoying meal in family’s home
Remind residents to follow core infection prevention measures (hand hygiene, source control in crowds, 

physically distancing when feasible)
Unvaccinated residents who are out of building 24 hours must quarantine upon return; otherwise, 

quarantine is not required for short durations out of the building 
Additional testing would be required when community transmission levels are substantial to high and 

residents are out of the building for 24 hours or more (applies to both vaccinated and unvaccinated 
residents)



Question:
We will test HCP according to transmission rate but we are 
wondering about routine testing for unvaccinated RESIDENTS.

Answer:
Routine testing of residents is not recommended even if unvaccinated 
 Continue to monitor for signs and symptoms of COVID-19 
 Test if symptomatic or identified as close contact
 Encourage vaccination
 Ensure residents wear source control and physically distance from 

others



Question:
Communal dining and activities—source control and 
distancing requirements----does community levels matter??

Answer: 
Source control and physical distancing are generally recommended for 
everyone in a healthcare setting regardless of vaccination status or 
community transmission levels. 

Vaccinated residents —must always mask unless actively eating or drinking but 
are allowed to sit and eat together unless they are at an increased risk for 
severe disease 

Unvaccinated residents -must always mask unless actively eating or drinking 
and physically distance

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/infection-control-recommendations.html



Dining and Activities
Question:
In the new guidance for communal dining it does not say they have to social 
distance so if all residents are vaccinated they don't have to social distance 
during dining?
Answer: 
Physical distancing (6 feet) and source control are still recommended for 

unvaccinated residents. 
Vaccinated residents may sit without physical distancing but must wear source 

control unless actively eating or drinking
This would apply to dining, group activities, sitting in common areas, etc.



CDC Statement in September 10 th update:
Fully Vaccinated Residents in Nursing Homes in Areas of Low to Moderate 
Transmission:
“Nursing homes are healthcare settings, but they also serve as a home for long-
stay residents and quality of life should be balanced with risks for transmission. In 
light of this, consideration could be given to allowing fully vaccinated residents to 
not use source control when in communal areas of the facility; however, residents 
at increased risk for severe disease should still consider continuing to practice 
physical distancing and use of source control.) 

HOWEVER
The Executive Order No. 85 overrides this statement 

Residents must wear source control in communal areas regardless of 
vaccination status. Residents may remove their masks in their rooms or 

apartments.

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/infection-control-recommendations.html



IDPH Guidance-October 20, 2021
Visitation (page 17)—Visitors Wearing Source Control

The first sentence was printed in the August 6, 2021 document and should have been removed from the October 
20, 2021 guidance. ---THIS STATEMENT IS INVALID DUE TO THE EXECUTIVE ORDER NO. 85 

There has been some confusion over how the second sentence is written and whether the resident and the visitor 
can remove their masks in the resident room or apartment. The IDPH team interpreted it to mean the resident can 
remove their mask BUT the visitor must always wear source control per the Executive Order.  I have verified with 
regulatory and visitors must wear source control at all times even while they are in the resident room/apartment.



Question:
Clarify Visitation for Residents in Quarantine
(unvaccinated residents identified as a close contact, unvaccinated resident that is 
new admission/readmission)

Answer:
Indoor visits—
Allowed but only in the resident’s room
Both the resident and the visitor should wear source control and maintain 
physical distancing

Outdoor visits—
Not allowed    

NOTE: this is different from what was presented a couple weeks ago



Questions: 
Our county positivity rate is 1% per our local health department.  The CDC tracker 
has our county listed as "high".  How is this possible?
Can you explain why the state is still under high transmission when our positivity 
rate is so low?

Answer:
CDC recommends assessing the level of community transmission using, at a minimum, two metrics: 
 new COVID-19 cases per 100,000 persons in the last 7 days and 
 percentage of positive SARS-CoV-2 diagnostic nucleic acid amplification tests in the last 7 days. 

For each of these metrics, CDC classifies transmission values as low, moderate, substantial, or high. 
If the values for each of these two metrics differ (e.g., one indicates moderate and the other low), 
then the higher of the two should be used for decision-making.  MMWR / July 30, 2021 / 70(30);1044–
1047

One reason county test positivity alone is no longer an adequate metric in Illinois is because of the 
large number of people undergoing routine screening testing in healthcare, congregate and school 
settings.  That large number of screening tests has increased the denominator in the test positivity 
calculation, making it more difficult to recognize when community transmission risk is high.



Question:
Will the required entrance screening be ending any time soon?  With 
the Fully Vaccinated covered, and the required testing of any 
unvaccinated, why do we need to screen?

Answer:
Screening is still required at this time
Screening is a preventative measure
You’re attempting to recognize COVID-19 as early as possible
Visitors are NOT tested so it's important to screen them prior to entry
You would want to screen for any possible symptoms of staff and 

residents to recognize anyone ill. 



Question:
A positive HCP is discovered. All staff in patient care areas to begin 
wearing N95s for what period of time? All 1st round testing is negative.

Answer:

In earlier guidance when a new case of COVID-19 was identified in a resident or HCP, facilities had to 
wear N95 respirators and eye protection until there were no more positive cases for 14 days. 

Now facilities should follow October 20th IDPH guidance (page 5)-Universal PPE for HCP

Wear N95, eye protection, gown, gloves for the care of:
 Residents with confirmed COVID-19
 Residents suspected to have COVID-19
 Residents that are unvaccinated and are identified as a close contact 
 For COVID-19 Specimen collection

Wear N95 and eye protection when community transmission levels are substantial to high for

asymptomatic residents (not suspected to have COVID) and have CPAP/BIPAP 



Visitation

Question:
During an outbreak, when only closed window visits are allowed, do we 
have to screen those visitors?

Answer: 
Couple things here---
1. Visitation is allowed during an outbreak. Guidance lists how, who, and 
when visits can occur.
2. Visitors would need to be screened for visits 

THIS IS NOT AN 
ACCURATE STATEMENT



Question:
In outbreak status after a pause and facility-wide testing if no additional cases 
detected - do we have to  wait 14 days for visits on the one unit affected?

Answer:

Couple points in this question—

1. If only one unit is affected (the unit the positive case was identified) then facility-wide testing is not required unless 
the facility has decided to conduct facility-wide testing instead of just unit-based testing approach---

2. Visits may still occur during an outbreak.  You do not need to wait 14 days before allowing visits.

You pause all visits (except compassionate care, end of life, essential caregivers, and ombudsmen/guardians) to 
conduct the testing, evaluate the extent of the outbreak, resume all visits once results are obtained and the outbreak 
investigation has been completed.

You determined what close contacts or higher risk exposures occurred and either excluded the persons from work or 
place the resident in quarantine (if applicable---remember vaccinated residents do not need to be restrict to their 
rooms even if close contact).

Follow general visitation guidance for most residents. Follow specific visitation guidance for residents with confirmed 
COVID-19, residents suspected to have COVID-19, residents identified to be a close contact, or residents that are new 
admissions/readmission.



Vaccination Works



Will you please review testing for staff/residents with symptoms?  

• Symptomatic persons should not be working (presenteeism)
• Multiple viruses that cause LTC outbreaks come in with symptomatic 

staff (e.g. influenza, rhinovirus, parainfluenza, RSV)
• PCR results are preferred. 
• Antigen (rapid) if PCR not available (“prevalence of infection in the 

community is high, and the person being tested is symptomatic, then the 
pretest probability is generally considered high.” https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-
ncov/lab/resources/antigen-tests-guidelines.html

• “For HCP who were suspected of having COVID-19 but following 
evaluation another diagnosis is suspected or confirmed, return to work 
decisions should be based on their other suspected or confirmed 
diagnoses.” CDC https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/guidance-risk-assesment-hcp.html

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/resources/antigen-tests-guidelines.html
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/guidance-risk-assesment-hcp.html


Testing of Unvaccinated Residents 
• Outbreak

– Test vaccinated and unvaccinated in defined area (unit based or broad-
based)

– Follow testing schedule
– Test symptomatic persons

• Non-outbreak
– Test symptomatic persons
– Test new admissions and readmissions (see next slide)
– From CMS, “CMS does not have a minimum requirement for testing 

residents:
– "Routine testing of asymptomatic residents is not recommended unless 

prompted by a change in circumstances”1

– Local County Health Department may have more frequent testing

1.   https://www.cms.gov/files/document/qso-20-38-nh-revised.pdf

https://www.cms.gov/files/document/qso-20-38-nh-revised.pdf


https://dph.illinois.gov/co
ntent/dam/soi/en/web/id
ph/covid19/guidance/ltc/I
DPH%20LTC%20guidance
%2020201022.pdf

https://dph.illinois.gov/content/dam/soi/en/web/idph/covid19/guidance/ltc/IDPH%20LTC%20guidance%2020201022.pdf


https://dph.illinois.gov/co
ntent/dam/soi/en/web/id
ph/covid19/guidance/ltc/I
DPH%20LTC%20guidance%
2020201022.pdf

https://dph.illinois.gov/content/dam/soi/en/web/idph/covid19/guidance/ltc/IDPH%20LTC%20guidance%2020201022.pdf


What Type of PPE Should Visitors vs. Essential 
Caregivers/Hands on Care be Wearing?

• PPE should match what the HCP are wearing for gowns, gloves, eye 
protection

• Train on donning before and doffing after entering and exiting 
resident room 

• Hand Hygiene
• Respiratory protection/Source Control:

– Facility should generally not provide medical devices (e.g. N95s) for use by visitors
– Getting clarification about procedural issues from CDC and IDPH



What Do Long Term Care and Congregate 
Healthcare Need to Do for Influenza Vaccination?

• All residents are offered influenza, pneumococcal, and COVID-19 
vaccines

• Ensure that all health care employees are provided education on 
influenza and offered the opportunity to receive influenza vaccine

• Have signed declinations from healthcare employees refusing 
influenza vaccination

• Keep records (employee health file with COVID-19 information, TB 
records, hepatitis B records, physical, etc.)



CDC Training 
For Vaccinators

• https://www.cdc.gov/vacci
nes/covid-19/training-
education/index.html

https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/training-education/index.html


Vaccinations

https://www.immunize.org/

https://www.immunize.org/


Open Q&A

Submit questions via Q&A pod to All Panelists

Please do not resubmit a single question multiple times

Slides and recording will be made available after the session.
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Reminders
• SIREN Registration

• To receive situational awareness from IDPH, please use this link to guide you 
to the correct registration instructions for your public health related 
classification: http://www.dph.illinois.gov/siren

• NHSN Assistance:   
• Contact Telligen: nursinghome@telligen.com

42

http://www.dph.illinois.gov/siren
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